Lab grown diamanten versus natuurlijke diamanten
Een prachtig diamanten sieraad, maar je twijfelt tussen een natuurlijke diamant en een laboratorium gecreëerde, ofwel een lab grown diamant? Wij van Rings & Suits kunnen ons hier heel goed in vinden! Daarom nemen we deze twee types diamanten onder de loep.
Wij verwijzen hier vast naar de persoonlijke conclusie onderaan deze pagina. Wij, als gecertificeerd diamantair, geven hier onze mening over de voor- en nadelen van deze twee types diamant. We doen dit niet zonder eerst alle overeenkomsten en verschillen tegen het licht te houden.

Inleiding tot laboratorium diamant en natuurlijke diamant
In dit artikel bespreken we de verschillen tussen lab grown diamanten en natuurlijke diamanten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Eerst, wat is het verschil tussen een lab grown diamant en een natuurlijke diamant? Een diamant wordt gevormd in de natuur, maar een lab diamant wordt gemaakt in een gecontroleerde omgeving met geavanceerde technologieën. Beide zijn uniek en hebben hun eigen unieke kenmerken en voordelen.
Het gebruik van lab grown diamanten is populair geworden vanwege hun ethische en duurzame karakter. Er zijn geen conflicten of milieuschade verbonden aan de productie van deze producten in laboratoria. Deze diamanten zijn ook vaak scherp geprijsd en bieden vergelijkbare eigenschappen als natuurlijke diamanten.
Aan de andere kant hebben natuurlijke diamanten een erfgoed en romantiek die moeilijk te evenaren zijn. Ze zijn al eeuwen geliefd en hebben een natuurlijke schoonheid die uniek is voor de aarde. Wij willen je helpen een weloverwogen keuze te maken, ongeacht of je nu kiest voor een lab grown diamant of een natuurlijke diamant.
We gaan dus dieper in op de vergelijking tussen deze twee prachtige stenen.
Het proces van het creëren van lab diamant
Laboratorium-diamanten, ook wel lab diamanten of synthetische diamanten genoemd, worden kunstmatig gemaakt in laboratoria door middel van geavanceerde technologieën. Deze diamanten hebben dezelfde chemische samenstelling en kristalstructuur als natuurlijke diamanten, maar worden sneller gevormd onder gecontroleerde omstandigheden.
Het maken van een lab diamant begint met een klein diamantzaadje, ook wel koolstofzaadje genoemd. Dit zaadje wordt in een omgeving geplaatst die vergelijkbaar is met de omstandigheden waarin diamanten worden gevormd, zoals hoge druk en hoge temperaturen.
Wanneer we deze omstandigheden nabootsen, zal het koolstofzaadje groeien en zich ontwikkelen tot een volwaardige diamant. Dit kan een paar weken tot maanden duren, afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de diamant.

Voor- en nadelen van lab grown diamant
Lab grown diamanten hebben een aantal voordelen vergeleken met natuurlijke diamanten. In de eerste plaats zijn ze ethisch verantwoord. Ze worden gemaakt in laboratoria en er zijn geen problemen met de productie ervan. Soms kunnen natuurlijke diamanten afkomstig zijn uit landen waar conflicten of mensenrechtenschendingen plaatsvinden.
Ook wel bloeddiamanten genoemd. Dit wordt echter streng gecontroleerd door de overheid en het overkoepelende diamant orgaan “De Beers”. Maar soms wordt er nog weleens iets over de grens gesmokkeld vanwege de kostbaarheid van natuurlijke diamanten.
De inkomsten komen dan wel terecht bij de arbeider zelf, en niet bij het land of staat zelf, waar “de Beers” streng toezicht op houdt. Wanneer je kiest voor een lab grown diamant, kun je er zeker van zijn dat je bijdraagt aan een ethisch verantwoorde industrie.
Bovendien zijn lab grown diamanten over het algemeen goedkoper dan natuurlijke diamanten. Omdat ze kunstmatig worden gemaakt, zijn de kosten lager en worden deze besparingen vaak doorgegeven aan de consument.
Dit maakt lab diamanten een aantrekkelijke optie voor mensen die een hoogwaardige diamant willen zonder het hoge prijskaartje. Althans. Het verschil in prijs wordt pas echt groot als de steengrootte of het steengewicht toeneemt. Dit maakt het alsnog een aanzienlijke investering. Hou deze benadering even vast voor de conclusie!
Een ander voordeel van lab grown diamanten is dat ze dezelfde optische eigenschappen bezitten als natuurlijke diamanten. Deze kunnen dezelfde glans, kleur en helderheid hebben. Over het algemeen kan het menselijk oog geen onderscheid maken tussen een lab diamant en een diamant uit de natuur.
Tenzij ze worden getest met geavanceerde apparatuur. Als we dit in aanmerking nemen, is dit dus geen voordeel, maar een overeenkomst met natuurlijke diamanten. Lab diamanten hebben dus voordelen, maar er zijn ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden.
Sommige mensen hebben een voorkeur voor de natuurlijke oorsprong en romantiek van een natuurlijke diamant. De geschiedenis en tradities van natuurlijke diamanten kunnen voor sommige mensen van onschatbare waarde zijn.
Bovendien kan een lab diamant in de loop van de tijd minder stabiel zijn in vergelijking met een natuurlijke diamant, die zijn waarde over het algemeen behoudt of zelfs kan stijgen. Wij vermoeden dat laboratorium diamanten gaan dalen in waarde. Houd dit ook in je achterhoofd voor in de conclusie.
De vorming en kenmerken van natuurlijke diamanten
Natuurlijke diamanten worden miljoenen jaren gevormd onder het aardoppervlak. Ze worden gemaakt door koolstofatomen samen te persen onder hoge druk en hoge temperatuur. Dit proces vindt plaats in de aardkorst, waar de omstandigheden ideaal zijn voor het maken van diamanten. Naarmate de aarde beweegt door verschuiving van magma en de diamanten naar het oppervlak komen, worden ze uiteindelijk gevonden en gedolven.
Natuurlijke diamanten kunnen unieke kenmerken hebben die hen onderscheiden van lab grown diamanten. Insluitsels in de diamant kunnen een soort vingerafdruk zijn van de natuurlijke oorsprong van de diamant. Deze insluitsels kunnen kleine kristallen, verkleuringen of andere mineralen zijn die tijdens de diamantvorming zijn ingesloten.
Andere kenmerken van natuurlijke diamanten zijn het unieke kleurspectrum. Natuurlijke diamanten kunnen verschillende kleuren hebben, zoals wit, geel, bruin, roze, blauw en zelfs zeldzame kleuren zoals rood en groen. Deze kleuren zijn het gevolg van verschillende elementen of onzuiverheden die aanwezig zijn tijdens de vorming van de diamant. Overigens is het produceren van gekleurde lab grown diamant wel in ontwikkeling.
Voor- en nadelen van natuurlijke diamanten
Er is een lange geschiedenis van waardering en romantiek voor natuurlijke diamanten. Ze zijn al eeuwenlang symbool voor liefde, rijkdom en status. Het dragen van een natuurlijke diamant kan voor sommige mensen een speciale betekenis hebben en kan een gevoel van erfgoed en traditie overbrengen.
Natuurlijke diamanten blijven meestal hun waarde behouden of stijgen na verloop van tijd. Deze investering is interessant voor mensen die op zoek zijn naar een waardevol bezit.
Het nadeel van natuurlijke diamanten is dat ze soms afkomstig kunnen zijn uit landen waar conflicten of mensenrechtenschendingen plaatsvinden. Hoewel er in de diamantindustrie inspanningen worden geleverd om deze conflicten te verminderen, kunnen sommige mensen nog steeds bezorgd zijn over de ethische aspecten van natuurlijke diamanten.
Bovendien kunnen natuurlijke diamanten aanzienlijk duurder zijn dan lab diamanten van vergelijkbare grootte en kwaliteit. Het is mogelijk dat dit een belangrijke factor is voor mensen met een beperkt budget.

Het uiterlijk van laboratorium diamant en natuurlijke diamant vergelijken
Wanneer het gaat om het uiterlijk, kunnen lab grown diamanten bijna identiek zijn aan natuurlijke diamanten. Beide kunnen dezelfde glans, kleur en helderheid hebben. Het verschil tussen de twee is vaak alleen te zien door een getraind oog met behulp van geavanceerde apparatuur.
Omdat lab diamanten kunstmatig worden gemaakt, hebben ze meestal minder insluitsels dan natuurlijke diamanten. Het gevolg hiervan is dat ze vaak een hogere helderheid hebben en minder zichtbare onvolkomenheden.
Lab grown diamanten kunnen net zo mooi zijn als natuurlijke diamanten, maar het kleurenspectrum is iets minder uitgebreid. Natuurlijke diamanten kunnen een breder scala aan kleuren hebben, terwijl lab diamanten meestal aan de helderdere kant van het kleurenspectrum liggen.
Prijsvergelijking tussen lab grown diamanten en natuurlijke diamant
Lab grown diamanten zijn over het algemeen goedkoper dan natuurlijke diamanten van vergelijkbare grootte en kwaliteit. Hoe groter de diamant, hoe groter het verschil in prijs is. Dit komt doordat de productiekosten van lab diamanten lager zijn en de prijzen vaak concurrerend binnen de industrie zijn. Op die manier kunnen mensen met een beperkt budget een diamant vinden die van hoge kwaliteit en schittering is zonder de hoge prijs van een natuurlijke diamant.
Er zijn verschillende factoren die de prijs van een natuur diamant beïnvloeden, waaronder de zeldzaamheid van de kleur, de helderheid, de grootte en de kwaliteit van de diamant. Natuurlijke diamanten kunnen van betaalbaar tot extreem kostbaar zijn, afhankelijk van deze factoren.

Vergelijking van de milieu-impact van lab diamant en natuurlijke diamanten
In vergelijking met natuurlijke diamanten, hebben lab diamanten over het algemeen een kleinere ecologische voetafdruk dan natuurlijke diamanten. Als je diamanten gaat delven, kan dat leiden tot veranderingen in het landschap, erosie en het gebruik van chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Lab diamanten worden in laboratoria gemaakt, waardoor het delven van de aarde wordt vermeden en het milieu minder wordt belast.
Ethische overwegingen bij de keuze tussen lab grown diamant en natuurlijke diamant
Als het gaat om ethische overwegingen, zijn lab grown diamanten over het algemeen beter dan natuurlijke diamanten. Natuurlijke diamanten kunnen soms uit landen komen waar conflicten of mensenrechtenschendingen plaatsvinden, zoals bloeddiamanten. Als je kiest voor een lab diamant, weet je zeker dat je bijdraagt aan een verantwoorde en ethische diamantindustrie.
Het is echter belangrijk op te merken dat de diamantindustrie heeft geprobeerd de ethische normen te verbeteren en de handel in conflictdiamanten te verminderen. De natuurlijke diamanten die je koopt, kunnen ook afkomstig zijn van bronnen die aan ethische normen en certificering voldoen, zoals het Kimberley Process Certification Scheme.
Algemene conclusie: Welk type diamant is geschikt voor jou?
Het belangrijkste is dat je een keuze maakt die bij je past, ongeacht of je nu kiest voor een lab gecreëerde diamant of een natuur diamant. De twee opties hebben elk hun eigen unieke kenmerken, voordelen en nadelen.
Het gebruik van lab grown diamanten is populair vanwege hun ethische en duurzame karakter, betaalbaarheid en optische eigenschappen. Ze zijn een uitstekende keuze voor mensen die een diamant willen die van hoge kwaliteit is, zonder hoge kosten en ethische zorgen.
Aan de andere kant zijn natuurlijke diamanten een erfgoed en romantiek die moeilijk te evenaren zijn. Ze zijn van een natuurlijke schoonheid die uniek is voor de aarde en kunnen een speciale betekenis hebben voor degenen die waarde hechten aan traditie en geschiedenis.
Het is belangrijk om te weten dat de keuze tussen lab grown diamanten en natuurlijke diamanten afhankelijk is van je eigen voorkeuren en waarden. Of je nu een lab diamant of een natuurlijke diamant kiest. Dankzij de vergelijkbare eigenschappen zijn ze duurzaam, zodat je ze beiden een leven lang kunt dragen.

Persoonlijke conclusie met verschillende benaderingen
In de eerste plaats wil ik de industrie helpen met het produceren van lab grown diamanten. Ik wil benadrukken dat lab grown de juiste benaming is en niet synthetisch diamant. Dit komt doordat het behaalde resultaat overeenkomt met het resultaat van natuurlijke diamant. Dankzij het feit dat lab grown diamanten voor 99 % identiek zijn aan diamant uit de natuur.
Een uitzondering hierop is het niet 100 % behaalde kleurenspectrum van natuurlijke diamant. Althans, tot op dit moment. Maar aangezien alle andere eigenschappen en samenstelling identiek zijn, mag je het naar mijn mening niet synthetisch noemen. Het industriële groeiproces kan je synthetisch noemen en dat zorgt ervoor dat er verwarring van de benaming.
In mijn functie als diamantair houd ik de lab grown diamant markt nauwlettend in de gaten. Dit is niet voor niets. Wanneer is het moment dat je hierin moet stappen als persoon en bedrijf? Momenteel (28-10-2023) zijn er in verhouding nog maar weinig aanbieders van lab grown diamanten sieraden.
De bedrijven die deze aanbieden, vragen de hoofdprijs in verhouding tot de waarde van de lab grown diamanten. Helaas is niet ieder bedrijf duidelijk in zijn communicatie naar de klant toe. Gisteren zag ik op een website een winkel die een solitaire verlovingsring aanbiedt van ongeveer euro 3.000, – voor ca. euro 1.700. –
Deze prijs van drieduizend is echter gebaseerd op een uitvoering met natuurlijke diamant. De ring die aangeboden wordt voor het afgeprijsde bedrag is echter uitgevoerd met een lab grown diamant! De ring in deze uitvoering met lab grown diamanten zou eigenlijk origineel voor ca. euro 1.100, – geprijsd moeten zijn! Mijn nekharen gaan overeind staan van deze misleiding.
Het is natuurlijk aan iedereen om zijn eigen prijzen te bepalen. Zorg er dan wel voor dat je duidelijk en eerlijk bent in je communicatie met de consument. De verwachting is dat de prijzen van lab grown diamanten nog verder zullen dalen. Op dit moment zijn er namelijk nog maar weinig aanbieders die de marktprijzen kunnen bepalen.
Dit betekent dat er snel meer aanbieders zullen zijn, waardoor de prijzen zullen dalen. Hoe groot de daling wordt en wanneer zal dit zijn? Dat is onmogelijk te voorspellen. Dit zal versterkt worden door nieuwe lab grown producenten die in deze groeiende markt willen inspelen. Dan weet je al wat er gaat gebeuren. Meer aanbieders, betekent lagere prijzen.
Als we teruggaan naar het verleden, hebben we in de juwelenmarkt al iets vergelijkbaars meegemaakt. In 1929 ontdekte de firma “General Electric” hoe ze een synthetische steen, genaamd cubic zirconia, konden maken als vervanger voor diamant. Cubic zirconia is in geen enkel opzicht te vergelijken met lab grown diamanten.
De steen heeft geen overeenkomsten in samenstelling en de eigenschappen van diamant, afgezien van een transparante witte kleur. Deze vervangende imitatiesteen voor diamant is wel tot de markt toegetreden. In het begin waren de prijzen hoog, maar nu worden ze tegen een zeer lage prijs aangeboden. Hoe verhouden deze prijzen zich dan tot elkaar?
Als je een natuurlijke diamant van circa 1 karaat wilt kopen die van hoge kwaliteit is, moet je ongeveer euro 5.000, – uitgeven voor een gemiddelde kwaliteit in combinatie met een gemiddelde witte kleur. Deze steen in cubuc zirconia met dezelfde afmetingen kost slechts enkele tientjes.
Het verval van lab grown diamanten zal nu niet zo extreem zijn als in het verleden. Maar een prijsdaling van tussen de 40 % en 70 % is mogelijk. Dit maakt het instapmoment zo moeilijk. Dit geldt zowel voor de consument als voor de winkelier. Daarom verkopen we de lab grown diamanten alleen nog op aanvraag. Hierdoor ben je als consument verzekerd van de juiste prijs.
Dus je kiest nu voor een lab grown diamant die esthetisch verantwoord is, met het voordeel dat je nu minder betaalt. Dit betekent dat je een grotere steen kunt kopen, met de wetenschap dat die in waarde kan gaan dalen.
Of investeer je in natuur diamant, waardoor je nu een kleinere steen aanschaft die in de toekomst in waarde kan stijgen?
Het enige juiste advies voor lab grown diamanten versus natuurlijke diamanten
Na het lezen van deze informatie weet je wat de overeenkomsten, verschillen en nadelen zijn tussen lab grown diamanten en natuurlijke diamanten. En ongeacht welke keuze je ook maakt. Zorg ervoor dat deze is afgestemd op wat je het beste bij je past. Je kiest uiteindelijk uit twee stijlvolle versies.
Het enige advies dat echt van belang is, is dit. Laat je informeren en ga naar een diamantair die bekendstaat om zijn hoge kwaliteit. Vraag altijd om een diamant certificaat dat de naam van dit bedrijf vermeldt bij de aankoop van je nieuwe diamant. Vanaf 0,30 karaat diamanten raden we zelfs aan om enkel gecertificeerde diamanten te kopen van overkoepelende diamant organen als de HRD, GIA of IGI.
De 4 C ’s bij lab grown en natuurlijk diamant
Nu je weet welke diamant het beste bij of je partner past. Kan je nog beslissen welke diamant kwaliteit je wilt kopen? De volgende link geeft je de benodigde uitleg over de verschillende diamant kwaliteiten.
William Albers – Rings & Suits – lab grown diamanten versus natuurlijk diamanten